rss
twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

Yang dihormati...

( ctrl + left clik =new tab)
Klik tajuk entri untuk komen/gambar&video penuh.
Link bewarna biru dalam setiap entri adalah kredit kpd pemilik /artikel terdahulu.
Receive ayampenyek's blog update trough Facebook
Jika tiada entri baharu..kebiasaannya ade dikongsi di FB
Jika ada video yg tdk lagi boleh dimainkan.. sila komen utk alert kpd kami..

Autolib / Bluecar - Kereta Sewa Elektrik

Paris terkenal dengan seni arkitek dan fesyen. Juga tidak ramai mengetahui "Velib" sistem perkongsian basikal terbesar di dunia ada di Perancis. Dalam percubaan pada Oktober 2011, autolib telah dicanang pada 9 Mac 2009 ketika pameran ke 79  International Moto Show Geneva. Sistem kederaan awam berkonsepkan pembayaran sewa menggunakan kad pengenalan diri berdaftar. Buat masa ini, 66 buah kenderaan percubaan percuma ke 10 buah stesen di bandar, dijangka Disember 2011 dianggarkan 250 kenderaan secara rasmi. Usaha murni untuk mengurangkan penggunaan kereta dan menggalakkan perkongsian kenderaan di bandar yang padat dalam membantu usaha mesra alam.

Perspective View
Autobil known as Bluecar

Pay Booth System

Dikuasakan Lythium Metal Polymere (L.M.P) bateri yang memerlukan cas selama 6-8 jam. Bluecar direka firma Itali terkemuka Pinifarina. Ianya berkelajuan maksima 130 km/h.

Sistem kenderaan mesra alam ( eco- friendly) yang giat diusahakan ke arah bumi hijau.

Sumber: autolib . LATimes

p/s: bila semua berkongsi dan tdk membeli kenderaan apa akan terjadi kepada pengeluaran automotif dunia.. mungkin menceburkan diri dlm industri berlainan demi kebaikan sejagat..dengar2 Proton Emas 2012 =)



8 comments:

Cik Ice said... Reply To This Comment

Orang lebih suka bawak kenderaan sendiri..senang nak ke mana2..

Paris Lipton said... Reply To This Comment

huyoh paris ke???? public transport ah

budakijaupendek said... Reply To This Comment

tp bagus jugak kan kongsi kereta ni.
pandai diaorang jaga bandar dri pencemaran.
bgus usaha.

APAN said... Reply To This Comment

nice idea ni...yg kongsi basikal tu pun aku lom penah baca or dengar lagi...tengok2 da ada share kete lak skang...pengguna berdisiplin perlu dilahirkan dulu kalau nak mende ni berjaya kot...

Rtp Farra Arisha said... Reply To This Comment

serba moden dan canggih transport di zaman metropolitan seperti ini :)

stellaizz said... Reply To This Comment

fuhh canggih nyerrr.......

MaiRa QuEeN said... Reply To This Comment

hebatnye...heheh

ctk said... Reply To This Comment

dorg sanggup buat pe sja untuk jge bandar dorg :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...