rss
twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

Yang dihormati...

( ctrl + left clik =new tab)
Klik tajuk entri untuk komen/gambar&video penuh.
Link bewarna biru dalam setiap entri adalah kredit kpd pemilik /artikel terdahulu.
Receive ayampenyek's blog update trough Facebook
Jika tiada entri baharu..kebiasaannya ade dikongsi di FB
Jika ada video yg tdk lagi boleh dimainkan.. sila komen utk alert kpd kami..

Kereta Pandu Sendiri Google

Self Driving Car Project, sebuah projek pintar oleh Google yang telah bermula sejak 2010. Bermatlamat mengurangkan masalah keselamatan (kemalangan) dan menekankan efisiensi penggunaan kenderaan yang menjimatkan masa manusia dan mengurangkan pembebasan karbon dioksida. Kereta dilengkapi dengan rakaman video kamera, sensor radar juga bantuan peta. Projek ini mengumpulkan jurutera daripada pemenang cabaran DARPA, pertandingan perlumbaan autonomus di Amerika Syarikat. Ketua bahagian kejuruteraan, Chris Urmson (pasukan CMU – Urban Challange 2007), ketua perisian, Mike Montemerlo (Stanford – Grand Challenge 2005) dan Anthony Levandowski ( pereka motosikal autonomus pertama dunia). Semua hasil kerja mereka di pamerkan di National Museum of American History. Teknologi ini telah diuji sejauh 300,000 batu tanpa melibatkan sebarang kemalangan. California akan menjadi kawasan kedua di Amerika, memberikan lesen untuk kereta tanpa pemandu ini. Masyarakat dunia mungkin akan dapat melihat ianya beroperasi menjelang tahun 2018. via GoogleBlog / GoogleBlog 2 / TgDaily / NewCarEngineReview / Wikipedia



p/s: kemajuan teknologi kian ke hadapan :)



10 comments:

dear yayah said... Reply To This Comment

cool tp cm plik sket.. hu hu hu

dear yayah said... Reply To This Comment

plik di sini bermksud unik.. siap ade sensor bagai.. hebat2

CintaZulaikha said... Reply To This Comment

seram plk nk naik..

aswadz said... Reply To This Comment

tp lg best kalo drive sendiri...

Aida Omar said... Reply To This Comment

macam kelakar je antena atas tu.. tapi apa gunanya kalau beli kereta tak drive sendiri. hiks :P cuma berguna kalau pemandu penat ke nak rehat kejap perjalanan still dapat diteruskan :)

eimah siti said... Reply To This Comment

mcm best ja...hehe

CikZaitul said... Reply To This Comment

lagi best kalau dapat tlgkan drift kan..

hehheheh...nak drift sindri takut saman polis, jadi kalau drift sendiri polis xtau nak saman sape kan..sebab aku penumpang je..hahhahaha

Arjuna Silvera said... Reply To This Comment

hebat hebat........

Nor Zilla Sensei said... Reply To This Comment

gogle ni mmg hebat..kreatif.tapi pelik la.huhu

salam singgah ayampenyek sambil makan aympercik.huhu

pulut kukus said... Reply To This Comment

tlg kina,...nak nanges rasa =(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...