rss
twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

Yang dihormati...

( ctrl + left clik =new tab)
Klik tajuk entri untuk komen/gambar&video penuh.
Link bewarna biru dalam setiap entri adalah kredit kpd pemilik /artikel terdahulu.
Receive ayampenyek's blog update trough Facebook
Jika tiada entri baharu..kebiasaannya ade dikongsi di FB
Jika ada video yg tdk lagi boleh dimainkan.. sila komen utk alert kpd kami..

Asal Usul Tupperware

Bagaimana jenama Tupperware bermula ?
  • Nama Tupperware diambil sempena nama penciptanya, Earl Silas Tupper yang merupakan seorang ahli kimia yang bekerja di DuPont's Chemical,berekperimen dengan plastik. Beliau lahir di Berlin, New Hamshire, Amerika Syarikat.
Earl Silas Tupper

    • Produk pertama ciptaan Earl Tupper dihasilkan pada tahun 1937 tetapi mula dijual kepada orang ramai sekitar tahun 1946 melalui keadah pengedaran katalog dan dijual dari rumah ke rumah. 
    • Jualan produk Tupperware kedap cecair dan udara kurang mendapat sambutan kerana ramai yg tidak didedahkan dengan keistimewaan produk tersebut.
    • Situasi berubah apabila Browni Wise seorang suri rumah yang berbakat dalam aspek jualan dan pemasaran promosi produk Tupperware dengan menganjurkan parti Tupperware di rumah.
    Pengasas parti Tupperware, Brownie Wise yang membuatkannya terkenal.
    • Parti Tupperware berjaya membantu meningkatkan jualan produk Tupperware sehingga ke hari ini.
    • Dalam tempoh 6 dekad jenama Tupperware telah berkembang di 100 buah negara. Di Malaysia sahaja terdapat 200,000 ahli berdaftar dan 70 buah pusat perniagaan Tupperware Brands.
    • Tupperware Brands melebarkan sayapnya di Malaysia pada tahun 1965. Kini menjadi salah satu perniagaan skim jualan lansung (MLM) yang berjaya di Malaysia.
    Parti ini juga merupakan fenomena "Social Networking" popular pada 50an.
    Sumber: Tupperwarebrands / harvardgazette

    p/s: disebabkan pengaruhnya yang berleluasa, semua bekas makanan kedap udara dipanggil tupperware walaupun bukan dari jenamanya.. kerana Tupperware adalah antara jenama terawal di Malaysia. ^_^



    8 comments:

    CintaZulaikha said... Reply To This Comment

    rupanya dah gila lama ada parti tupperware ni kan, leni baru tau...

    khalidahmacambaguss~O_o said... Reply To This Comment

    haha.. like.. macam walkman dari sony dgn megi dari Maggi la jugak. wlpn dia adalah satu jenama, tapi ttp dipanggil sbg satu benda wlpn dari jenama lain.

    alepridz said... Reply To This Comment

    aku pun hari2 guna tupperware.. walaupun desing dier cam bekas kanak-kanak... tapi sangat berkualiti... ^^

    cik tikah said... Reply To This Comment

    owh, baru taw. hehe...

    C I K . F Y Z A said... Reply To This Comment

    walamak.. info bernas! tak sangka smpai ada "social networking" dolu-dolu

    kyo_9 said... Reply To This Comment

    orang MLM buat bisnes tupperware skang??

    amranaiman said... Reply To This Comment

    MLM tupperware ni dah lame lor.. cume xdela secara seperti paksaan.. :P

    FarhanaLicious said... Reply To This Comment

    dulu femes la. sekarang makcik makcik dah tak layan tupperware sangat dah.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...