rss
twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

Yang dihormati...

( ctrl + left clik =new tab)
Klik tajuk entri untuk komen/gambar&video penuh.
Link bewarna biru dalam setiap entri adalah kredit kpd pemilik /artikel terdahulu.
Receive ayampenyek's blog update trough Facebook
Jika tiada entri baharu..kebiasaannya ade dikongsi di FB
Jika ada video yg tdk lagi boleh dimainkan.. sila komen utk alert kpd kami..

10 Jam Tangan Memeningkan Kepala

Tidak mengikut rangking atau turutan...

1.Equalizer High Frequency 2

High Frekuensi 2, jam ini menggunakan tema Equalizer. Untuk cepat membaca waktu: layar mendorong sampai baris atas lampu, yang kemudian mengapung kembali seperti grafik equalizer untuk menunjukkan waktu hanya 5 detik. Secara teknikalnya, High Frequency 2 sebenarnya cukup canggih, ini adalah LCD maju yang hanya menggunakan 1 lampu LED untuk menonton keseluruhan, penggunaan daya yang sangat rendah.

2. e35 JLr7

Penghasilan teliti oleh Eri & Eiichi atau e35, yang dinamakan JLr7 (hanya melihat pada baris atas dari jam. Apabila ingin mengetahui waktu , hanya tekan butang untuk menonton grid takik berbentuk L yang nyala. Jam, minit, dan detik dikodkan dalam pola geometri.
Dua baris pertama yang menyala, terdiri dari 12 lampu, digunakan untuk menentukan "jam". Baris nyala ketiga berikutnya menentukan kelipatan 15 minit, dan 14 minit, baris nyala berikutnya 1 minit masing-masing. Yang 3 terakhir adalah detik. 





Cara untuk membaca e35JLr7
3. Oberon

Jam tangan bergaya Oberon menggunakan cincin konsentris untuk mengetahui waktu. Setiap LED di luar ring menunjukkan 1 jam. LED pada bulatan kedua adalah 1 minit , dan pada dalam bulatan ketiga, 10 minit.
Menariknya, LED diposisikan seperti angka pada muka arloji biasa, sehingga sangat mudah untuk
mengetahui waktu.

4. e35 Geomesh



Cuba anda baca jam ini : melihat waktu dengan e35 di mana anda harus mengira lampu vertikal untuk mengetahui jam dan lampu horizontal untuk minit (baik 5 minit atau 1 kenaikan minit, bergantung di mana lampu ).

Cara baca

Ada 9 horizontal (hijau) menyala, jadi 9:00. Lampu 5 x 5 minit setiap + 4 lampu x 1 minit setiap = 29. jadi waktunya adalah 9:29. [Waktu merujuk pada gambar jam].


5. Eleeno Kion Elite

Jika anda melihat lebih dekat, anda akan nampak bahawa inilah satu-satunya jam tangan yang menunjukkan waktu minit.Jadi bagaimana kita mengetahui jam? Cara melihatnya: pola akan "menunjukkan" jam berapa saat (07:40 pada gambar di atas).

6. Tokyoflash 1000100101
 
Hampir sama dengan jam di film Sci-Fi dari 1960 tentang masa depan. Selain dari melihat LED berkelip dengan banyak warna, jam ini juga akan membuatkan anda belajar matematik.
Apabila ingin mengetahui waktu, anda harus melakukan aritmatik mental: LED pertama adalah 10 jam, maka 9 berikutnya adalah 1 jam masing-masing. Selanjutnya 5 adalah 10 minit, maka yang ke 9 adalah 1 minit terakhir.
Jadi, 11:35 adalah 1000 +100 +30 +5. Dan jangan mengatakan bahwa anda tidak akan menggunakan matematik dalam kehidupan nyata.. =P



7. Radioactive Active Reactor
 

Sekarang, Anda sudah harus mengambil pola: jam tangan ini memerlukan rumus matematik untuk mengetahui waktu. Tidak nampak mewah, bukan daripada brand "Radioactive".
Radioactive Active Reactor menambahkan sedikit humor matematik: jam ditandakan pada bar "Bahaya" (dengan Peringatan tombol menandakan tanda 6 jam.)


8. Shinshoku

The Shinshoku adalah produk stainless steel yang mengikat pergelangan tangan kita dengan matriks berlubang. Lubang diisi dengan 29 LED yang menyala yang memberitahu waktu.

Pada versi multi-warna, 12 LED merah menunjukkan jam, 3 LED hijau menunjukkan seperempat jam, dan 14 yang kuning 1 minit masing-masing. Tapi pertama, seolah-olah semuanya tidak cukup dingin, kaskade lampu untuk membuat formasi waktu memberi akhir.
Waktu di sebelah, misalnya, menunjukkan 6:35.


9. Kyokusen


Dalam bahasa Jepun, kyokusen bererti garis melengkung, yang merupakan bahagian besar dari jam. Garis memberitahu bahagian jam dari waktu: setiap segmen menyala dari l;engkuk menunjukkan satu jam.Bulatan melingkar lampu minit. Tapi inilah memutar: setiap titik di luar ring adalah 5 minit, dan 4 titik bagian dalam 1 minit masing-masing.

10. Twelve 5-9 Q version

Jam ini memiliki kelebihan tersendiri dengan "biomekanis" iaitu: bentuk jam memiliki efek bergelombang berkontur.Dilihat melalui lima strip kecil adalah 26 LED multi-warna yang sangat terang.
Seperti namanya, jam ini menggunakan langkah 12-5-9 (12 jam, 5 × 10 minit, 9 minit tunggal) untuk memberitahu waktu. Bergerak searah jarum jam, dua baris pertama dari LED menunjukkan jam. Baris selanjutnya adalah hingga 50 minit, dengan masing-masing menyala LED menampilkan 10 minit. Dua baris terakhir adalah satu minit, dengan satu LED untuk setiap minit.
 


SUMBER : KASKUS.US

P/s: jam elok-elok senang baca.. orang design macam2.. itulah yang dinamakan kreativiti penciptaan kelainan... (kipas sekarang pun dah tiada bilah) =)



8 comments:

CintaZulaikha said... Reply To This Comment

mak aih..maju jayanya jam2 nih..nak satu, tapi bla dipikir2 balik, cam tak paham plak nak pakai~~maklumlah saya dari zaman batu..kuikui

Pendekar Laut said... Reply To This Comment

jam pun dah marvellous,berapa ringgit ni??terigin pulak,pakai dbwak belayar

kiz said... Reply To This Comment

den lebih rela tengok matahari untuk agak jam dari pakai jam yang boleh bikin pening ni..huhu

Encik Amman said... Reply To This Comment

haha.. sebaik2 jam dah ada pun ok.. wat susah je nak tengok jam kalau mcm ni. haha.. kalau nak stail2 skit tu boleh la :D

iejjah said... Reply To This Comment

amboi mcm mne nak tengok nie...konpem juling...hahah

iNNrPeAcE said... Reply To This Comment

iskh.. mmg pening awok nk m'bace nyer..
heheheheheee..

Hanny Esandra said... Reply To This Comment

menatang ape jam nih.. takut aku.. canggih sangat.. huhuhu..

rj Etika said... Reply To This Comment

ape function diorang buat jam tangan macam ni? tanak bagi org lain tanye "err..skang kul bape?" ek...
hahaha. menyusahkan je. haih...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...