rss
twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

Yang dihormati...

( ctrl + left clik =new tab)
Klik tajuk entri untuk komen/gambar&video penuh.
Link bewarna biru dalam setiap entri adalah kredit kpd pemilik /artikel terdahulu.
Receive ayampenyek's blog update trough Facebook
Jika tiada entri baharu..kebiasaannya ade dikongsi di FB
Jika ada video yg tdk lagi boleh dimainkan.. sila komen utk alert kpd kami..

Lagu- lagu Tiru

Hheee.. =D..Tetibe rajin pulak nak mencari lagu-lagu asal yang telah di Melayukan. Irama yang sama tetapi seni kata yang berbeza, lagu-lagu ini dibeli dan dikreditkan kepada penyanyi asal.  Perkara ini memang kerap berlaku di dalam industri muzik kerana iramanya yang sedap didengar dan mendapat sambutan dari pendengar-pendengar muzik tempatan (ada permintaan) supaya pendengar di negara tersebut lebih memahami kandungan lagu. Juga perkara ini berlaku adalah untuk menaikan nama kumpulan/penyanyi tersebut dengan segera...(lagu dah popular so pakai lagu sedia ada  kerana kadangkala pencipta sudah kering idea..)., namun penciptaan yang baru biasanya lebih menarik.. =)

Jika di dalam industri automotif , perkara ini  hanya akan berlaku kerana ingin mengurangkan kos pembuatan yang terlingkup dalam pembangunan enjin ,pembangunan bersama, menjimatkan masa penyelidikan atau terikat dengan kontrak kerjasama atas syarikat yang dipaut (maka tidak boleh lari kecuali develop bentuk sedia ada). Juga terjadi sebagai eksperimen untuk pasaran sebelum terus di pasarkan di dunia...

Fantasy / Khayalan - Black Dog Bone 


Full House / Kembali Senyum -  Izwan Pilus



Ala la la long / Ala la la tok (Saman) - Poie




Winter Sonata / Sonata Musim Salju - Hazami




It Is Not Goodbye / Aku Masih Setia - Dia Fadhila




Seven Days / 7 hari - Omar Sizlo@Karim Daud




Lagu-lagu ini sebahagiannya menggunakan senikata alih bahasa secara terus(direct translation) dan ada yang digubah sekadar menggunakan irama lagu.. Sekadar untuk berkongsi bersama... =).. Orang lain pun ada juga tiru kita!! hehhe.. Next entry lagu-lagu Malaysia yang ditiru/diolah semula dengan jayanya...

P/s: lagu karim daud tu jgn marahkan saya.. sekadar berkongsi.. jangan pula diamalkan..renung2kan & selamat beramal.. =).(dengar lagu ni masa zaman awal 2000an masa tgh layan RedLine Shizuka..)



6 comments:

fatin said... Reply To This Comment

haha.. menarik jugak byk lagu yg same.. yg lagu last sekali tu, xpatot2.. =)

pendekar laut said... Reply To This Comment

Negara ku pun ditiru dari terang bulan..tiru xsalah,jnji bgntung pada niat dan dpt kebenaran dari pihak yang dtiru..betul?

amranaiman said... Reply To This Comment

@pendekar laut betul tu bro pendekar... yg penting endapatkan kebenaran.. artikel pasal terang bulan ade dalam loghat perak.. sbnrnye di ambil dari mulamoon.. lagu hawai..

cikkacak said... Reply To This Comment

banyak nye lagu2 tiru Y,Y

Classics Song Lover said... Reply To This Comment

Ni antara lagu tiruan yg aku jumpe:

1) Rasputin (Boney M)= Shahrazad (Alleycats)

2) Warm Ride (Andy Gibb) = Sayang-sayang (Alleycats)

3) Just The Way You Are (Billy Joel) = Tiada Lain Darimu (Alleycats)

4)Too Much Heaven (Bee Gees) = Kembalilah Kepadaku (Alleycats)

5) Three Times A Lady (Lionel Richie) = Engkau Seri Bagai Pelangi (Alleycats)

6)Shadow Dancing (Andy Gibb) = Bayangan Tarimu (Carefree)

7) When I Need You (Leo Sayer) = Bila Rindu (Black Dog Bone)

Shalazad said... Reply To This Comment

Ni antara lagu tiruan yg aku jumpe:

1) Rasputin (Boney M) = Shahrazad (Alleycats)

2) Warm Ride (Andy Gibb) = Sayang Sayang (Alleycats)

3) Just The Way You Are (Billy Joel) = Tiada Lain Darimu (Alleycats)

4) Too Much Heaven (Bee Gees) = Kembalilah Kepadaku (Alleycats)

5) Three Times A Lady (Lionel Richie) = Engkau Seri Bagai Pelangi (Alleycats)

6) ii Hi Tabidachi (Momoe Yamaguchi) = Bukan Pada Ucapan (Alleycats)

7) Seasons In The Sun (Terry Jacks) = Cahaya Keinsafan (Sharifah Aini)

8) Shadow Dancing (Andy Gibb) = Bayangan Tarimu (Carefree)

9) When I Need You (Leo Sayer) = Bila Rindu (Black Dog Bone)

10) Rivers Of Babylon (Boney M) = Aku Telah Pulang (Black Dog Bone)

11) You Light Up My Life (Debby Boone)= Berilah Aku Harapan (Black Dog Bone)

12) Kiss And Say Goodbye (The Manhattans) = Hatiku Luka Lagi (Black Dog Bone)

13) You're My Everything (The Temptations) = Kau Datang Bawa Cahaya (Black Dog Bone)

14) In The Stone (Earth, Wind & Fire...) = Malam Kenangan (Black Dog Bone)

15) Fantasy (Earth, Wind & Fire...) = Khayalan (Black Dog Bone)

16) Anata Ga Ikatara Boku Gata Ita (Hiromi Go) = Engkau Segalanya (Sudirman)

17) Summer Experience (Momoe Yamaguchi) = Pemandangan Indah (DJ Dave)

18) Wink & Kiss (Momoe Yamaguchi) = Rumput Bunga Dijalan (Noorkumalasari)

19) Yokosuka Story (Momoe Yamaguchi) = Mari Menyanyi (Trio Manja)

20) Akai Unmei (Momoe Yamaguchi) = Kuingin Bahgia (Rina Rahman)

21) Shiroi Yakusoku (Momoe Yamaguchi) = Untuk Ayah Ibu (Rina Rahman)

22) Fuyo No Iro (Momoe Yamaguchi) = Bintang disayang (Rahimah Rahim)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...