rss
twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

Yang dihormati...

( ctrl + left clik =new tab)
Klik tajuk entri untuk komen/gambar&video penuh.
Link bewarna biru dalam setiap entri adalah kredit kpd pemilik /artikel terdahulu.
Receive ayampenyek's blog update trough Facebook
Jika tiada entri baharu..kebiasaannya ade dikongsi di FB
Jika ada video yg tdk lagi boleh dimainkan.. sila komen utk alert kpd kami..

Menyambut Bayi Baru Lahir

Gambar Hiasan
Nuha Insyirah hadir di dalam keluarga baru kami. Ibunya Noor dan bapanya Hafizi. Gabungan nama barangkali, tapi tiada salahnya selagi ada makna di dalam Islam. Nuha bermakna kebijaksanaan dan Insyirah adalah Kegembiraan/Kelegaan hati. Hadir seorang saudara baru,maka bertambahlah umat manusia sesungguhnya insyaAllah pahala buatnya. Sabda Rasullullah S.A.W, " Apabila seseorang itu sudah mati, tidak akan bertambah lagi amal ibadatnya kecuali dari tiga perkara iaitu sedekah jariah, ilmu yang dimanafaatkan orang dan anak-anak yang soleh yang mendoakannya.


Maka ada cara menyambut kelahiran ini. Mengazankan bayi merupakan sunnah yang dperintahkan Rasulullah SAW kepada yang baru kelahiran bayi. Barangkali salah satu hikmahnya adalah bahwa kalimat pertama yang diperdengarkan pertama kali adalah kalimat tauhid.


Diriwayatkan leh Abi Rafi‘ bahwa Nabi SAW mengazani telinga al-Hasan ketika dilahirkan oleh Fatimah ra. (HR Abu Daud, At-Tirmizy dengan sanad shahih).
Ada juga khabar dari Ibnu As-Sinni dari Al-Hasan bin Ali dengan sanad marfu? Siapa yang mendapat kelahiran anak lalu mengazanilah pada telinga kanannya dan mengiiqamati pada telinga kirinya, maka tidak akan dicelakakan jin.Hadits lainnya adalah: Dari Ibni Abbas ra. Bahwa Nabi SAW mengazani telinga kanan Hasan bin Ali pada hari kelahirannya dan mengiqamati telinga kanannya.
Kedua hadits ini diriwayatkan oleh Al-Baihaqi dan memang dalam sanad keduanya ada dho‘f (hadits dhaif).
Namun hadits yang pertama yang isiya tentang azan tanpa iqamat adalah hadits shahih.
Wallahu a‘lam bis-shawab.Mungkin nanti pabila Nuha sudah dewasa akan bersembang begini bersama rakannya...P/s: sorry kaklong xdpt blk knduri akikah...ade kursus =P0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...