rss
twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

Yang dihormati...

( ctrl + left clik =new tab)
Klik tajuk entri untuk komen/gambar&video penuh.
Link bewarna biru dalam setiap entri adalah kredit kpd pemilik /artikel terdahulu.
Receive ayampenyek's blog update trough Facebook
Jika tiada entri baharu..kebiasaannya ade dikongsi di FB
Jika ada video yg tdk lagi boleh dimainkan.. sila komen utk alert kpd kami..

Diet di bawah Alam Sedar

Lemakku hilang entah ke mana... tajuk ini yang mula difikirkan buat entry ini... tapi entah la..hahaa...Diet mungkin lebih ilmiah atau lebih memiliki unsur berpelajaran. Jika tajuk itu digunakan, seolah ingin mencari lemak itu kembali.. =P  
Di bawah alam sedar
Anda belum merasakan bahawa anda perlu menurunkan bebanan badan... Anda berkemungkinan besar hanya akan tahu apa itu angan dan sedar setelah cuba memakai sut superhero yang anda miliki. Tidak lagi memiliki potongan menarik. Hanya lebihan yang kelihatan. Lebihan itu dikenali dengan pelbagai panggilan, antaranya "spare tyre dan porch bag". Ada yang lebih santun dan sinis hanya akan bertanya " sudah berapa bulan?" =P... Diet di bawah alam sedar disebut kerana melakukan amalan diet tanpa disedari. Justeru itu inilah antara cara diet sihat yang perlu diamalkan tanpa bersusah payah.

Klik Gambar untuk paparan yang lebih jelas =).

 Pertama :-Pinggan berlainan saiz, isi yang sama banyak, tetapi pinggan 
yang memiliki ruang kosong yang banyak mempengaruhi kita untuk mengisi  makanan.

 Kedua:-Corak pinggan dapat menyatakan bahawa pinggan anda telah penuh diisi makanan.

 Ke 3:- Warna memperdayakan daya pemikiran selera makan kita.

 Ke 4:- Pilih gelas kurus dan tinggi untuk mengelakkan lebihan air dalam badan.

 Ke 5:- Perbuatan bawah alam sedar yang perlu dielakkan.

Ke 6:- Makan dalam suasana persekitaran yang betul.

Ke 7:- Pengaruh rakan sebaya makan /  terpengaruh dengan rakan yang menemani. 
Pilih rakan makan yang betul.

P/s: Bawah alam sedar dah mcm guna bomoh.. ada bunyi mistik2 gitu..huhuu.. gemuk bukanlah bermakna tidak sihat.. kurus juga bukan bermakna sihat walafiat.. sekadar berkongsi tips yang baik untuk diet yang sihat... ^_^



12 comments:

CintaZulaikha said... Reply To This Comment

rasa cam sush jek pulak nak diet..berpinar baca entri kat ats nun~~

Encik Amman said... Reply To This Comment

WA.. hehe.. diet2 jom ;p

amranaiman said... Reply To This Comment

mari berdiet bersama cik aman n zulaikha..hahaa +)

Encik Amman said... Reply To This Comment

rakan makan saya selalu ajak makan pada pukul 3 pagi..ish3..patut lah saya semakin berisi .. kahkahkah kerana saya pun lapa time2 buat kerja :PP

tak patot tak patot..hehe

ingatkan tajuk ni pasal diet dlam separuh sedar. contohnyer.. kita diet dalam menggunakan minda separuh sedar masa tido. hehe.. kot la berkesan :P

Naddia said... Reply To This Comment

bagus entry nie..berat saye 48kg. orang yang tak rapat dgn sy cakap sy kurus. orang yg rapat cakap sy gemuk. mane satu nk caye nie???

amranaiman said... Reply To This Comment

berapa tinggi?? nk kne kire blm la.. bukan saga blm.. =P

MizzMulan said... Reply To This Comment

^O^ tq AyamPenyek...mulan on diet dapat lak tips ^O^ IOU ayampenyek...

ctk said... Reply To This Comment

ambOiii...perli nyah nmpk..haha..
Ok2..akn ku turuti..memang semuanyer mempengaruhiii...tidakkkk!!!!kena elakkan neh..huhuhu

::ini belog saya . cinta hati saya:: said... Reply To This Comment

mari lah ber diet . nice info :)

c'axoera said... Reply To This Comment

hahaha lawaklah spider boroy tu =))

afzalsukasuki said... Reply To This Comment

hahaha aku suka!tips saiz pinggan tu memang mustajab pati halia!

TiraPengemis said... Reply To This Comment

geli je tgk pic atas tue...hahhahaa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...