rss
twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

Yang dihormati...

( ctrl + left clik =new tab)
Klik tajuk entri untuk komen/gambar&video penuh.
Link bewarna biru dalam setiap entri adalah kredit kpd pemilik /artikel terdahulu.
Receive ayampenyek's blog update trough Facebook
Jika tiada entri baharu..kebiasaannya ade dikongsi di FB
Jika ada video yg tdk lagi boleh dimainkan.. sila komen utk alert kpd kami..

Botol Plastik Cahaya | GoGreen

Buangan botol seorang manusia adalah sumber cahaya buat yang lain. Botol plastik dijadikan sebagai kitaran semula buat menerangi rumah setinggan yang tidak menerima sumber cahaya akibat pembinaan rumah yang rapat dan tiada tingkap di sekitar Manila, Filipina lapor berita dari CNN. Elektrik merupakan sumber yang tidak dapat dibayar atau sukar diperoleh oleh mereka. Tetapi projek kreatif diketengahkan Illac Diaz dan My Shelter Foundation memperkenalkan projek "Isang Litrong Liwanag"  - A liter of light ( seliter cahaya). Kos yang menelan belanja sekitar 1-3 dollar alternatif kepada penggunaan mentol cahaya. Rekaan idea jurutera Amy Smith, dari Massachusetts Institute of Technology. Botol air diisikan dengan air dan digabungkan dengan lobang pada atap rumah, dan bertindak balas kepada cahaya matahari untuk memberi 55 watt cahaya. Telah dipasang pada 10,000 rumah dan disasarkan 1 million pada tahun 2012. " Apabila sekali mereka melihat ianya mendatangkan kebaikan kepada komuniti, mereka ambil dan menyebarkan penggunaannya kepada semua" kata Diaz. Sumber nydailynews

Botol plastik dan zink
Sumber murah yang menerangi rumah


p/s: apapun boleh.. sapa kata apa pun x boleh.. :P



16 comments:

CintaZulaikha said... Reply To This Comment

KUMPULAN JAMBU ja kata apa pon tak boley..ikotan, sumer pon boley..hehe

yusuflaili said... Reply To This Comment

Salam;
kemiskinan dan kesempitan hidup membuatkan manusia bertambah kreatif dan inovatif dlm meneruskan kelangsungan kehidupan..

hyazz said... Reply To This Comment

kreatif nye...kat lam tu botol tu dia bubuh air ker..

RinsyaRyc said... Reply To This Comment

Kreatif ^^


http://bulatmata.blogspot.com/

Elie Lily said... Reply To This Comment

betul2 kreatif! :)

APAN said... Reply To This Comment

ni boleh guna siang je kan...tpi mmg style gak tu...cerah je...

sis92 said... Reply To This Comment

owesome!
kreatif camnilah yg boleh dijadikan contoh,.

adwafarahin said... Reply To This Comment

kalau nk sume bole :)

Liyana Zahim said... Reply To This Comment

Tapi lau org kaye takan nk wat cani.. Huhuhu..

amranaiman said... Reply To This Comment

haha jambu kate ek.. org kaya leh gak buat.. :D x slh kan :)

Nafisah Ruslan said... Reply To This Comment

sungguh kreatif!

Aduka said... Reply To This Comment

siyes beb!
cool giler!

Rtp Farra Arisha said... Reply To This Comment

hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih...:)
at least, mereka berusaha melakukan kerja yg baik :')

ctk said... Reply To This Comment

ada lagi yang tahu menghargai bende yang org xnak...hehehe


*boleh dikaitkan dgn cinta (xder kaitan ..haha)

Wawa Ashihara said... Reply To This Comment

kretif orgnye..
ce aympenyek wt aym penyek kne lenyek dlm botol kaca..haha..

Wawa Ashihara said... Reply To This Comment

kretif orgnye..
ce aympenyek wt aym penyek kne lenyek dlm botol kaca..haha..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...